Bas mini kembali meriahkan KL mulai Sept ini

Bas mini kembali meriahkan KL mulai Sept ini

08/29/2019

Mungkin ini mampu menjadi berita gembira buat warga kota khususnya yang mempunyai banyak kenangan lebih 21 tahun dahulu, iaitu menjadikan bas mini wilayah sebagai antara pengangkutan utama. Rapid KL dalam kenyataannya baru-baru ini telah memaklumkan, perkhidmatan bas mini akan membuat kemunculan semula di sekitar ibu kota selepas hampir 21 tahun ia ditamatkan.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Rapid Bus Sdn Bhd Muhammad Yazurin Sallih, perkhidmatan bas mini percubaan adalah dari hab Bukit Indah ke Ampang Point, menerusi Jalan Rasmi, mulai 1 September hingga 29 November 2019. Di mana bas mini itu, yang boleh membawa 31 penumpang di dalam setiap bas, akan beroperasi dengan kekerapan 15 minit (waktu puncak) dan 25 minit (luar waktu puncak) dari 5:30 pagi hingga 11:40 malam.

“Ini adalah sebahagian daripada inisiatif Rapid Bus untuk memberi perkhidmatan lebih baik dan kerap kepada penumpang kami. Perkhidmatan percubaan itu akan membolehkan Rapid Bus menguji kesesuaian penggunaan bas mini di kawasan kejiranan dengan jalan yang sempit selain mendapatkan gambaran sebenar pengalaman perjalanan penumpang menerusi maklum balas yang diterima,” katanya seperti yang dilaporkan oleh Bernama.

Diperkenalkan pada 1975, perkhidmatan itu ditamatkan pada 1998 selepas pihak berkuasa menggabungkan perkhidmatan pengangkutan awam di ibu negara. Bas ini sentiasa sesak dengan penumpang itu dianggap sebagai pengangkutan awam paling murah pada masa itu.

“Jika ada permintaan yang menggalakkan semasa perkhidmatan percubaan ini, kami akan menimbangkan untuk mengekalkan perkhidmatan bagi laluan ini dan berkemungkinan memperluaskannya ke laluan lain pula,” ujarnya lagi.

Para penumpang dialu-alukan untuk memberi maklum balas semasa perkhidmatan percubaan itu dengan menghubungi Rapid KL Helpline di talian 03-7885 2585 atau menghantar e-mel kepada [email protected]

Source: Read Full Article