GIIAS 2019: Honda BR-V facelift, peningkatan minima

GIIAS 2019: Honda BR-V facelift, peningkatan minima

07/22/2019

Honda BR-V telah pun menerima peningkatan (facelift) untuk pertengahan-hayatnya selepas lebih tiga tahun berada di pasaran. Dan Indonesia menjadi negara pertama yang menerimanya, bagi meneruskan persaingan dengan pencabar terdekatnya termasuk Toyota Rush, Daihatsu Terios dan Mitsubishi Xpander/Nissan Livina.

Walau pun hanya melibatkan sedikit peningkatan minima, wajah hadapan BR-V diinspirasikan dari CR-V termasuk menampilkan palang hitam di sepanjang muncungnya, menggantikan kemasan krom pada model sebelum ini. Walau bagaimana pun ia masih mengekalkan jaluran krom yang disambung pada lampu utama, tetapi dengan efek visual yang lebih besar dan gril yang lebih tebal. Lampu utama projektor pula sama, tetapi dipadankan dengan jaluran lampu nyalaan siang LED baharu.

Selain itu, bamparnya telah pun diprofilkan. Sisinya kini menampilkan ciri seperti corong dan ia menghala ke lampu utama, yang bertentangan ke arah gril. Lampu kabus bulat dan skid plate perak kini nampak lebih menonjol berbanding sebelum ini.

Bahagian belakang juga dipertingkatkan, kini dengan rupa yang lebih bergaya termasuk seksyen diffuser perak dan bampar dengan reflektor menegak. Sebelum ini reflektor tersebut diletakkan di bahagian bampar paling bawah, disambung pada diffuser. Ia disambung pada lampu belakang dengan kemasan krom. Bukan itu saja, rim aloi dua-tona 16-inci baharu juga ditampilkan.

Sesetengah perubahan di atas melibatkan varian tertinggi Prestige sahaja. Wakil Paultan.org yang berada di Indonesia untuk membuat liputan, Danny Tan, turut mengesan varian E yang ditampilkan dengan palang krom tambahan pada gril, tapi tiada “wing” untuk skid plate hadapan/belakang (sebahagian daripada aerokit), rekaan roda yang lebih ringkas (masih 16-inci) dan kemasan merah pada lampu belakang. Wing belakang untuk Prestige juga lebih terperinci.

Di dalamnya, rekaan papan pemuka masih kekal sama, tetapi di Indonesia menerima roda stereng seperti Civic FD yang sama dengan BR-V spesifikasi Malaysia. Ciri baharu termasuk tweeter speaker, kemasan papan pemuka (kepingan kelabu pada sisi penumpang) dan fungsi auto untuk pendingin hawa, yang mana sudah ada pada BR-V versi Malaysia.

Honda mensasarkan untuk rekaan yang lebih sporty, dan untuk varian tertinggi telah ditampilkan kabin dengan tema hitam dan juga kemasan kulit hitam pada tempat duduk dengan jaluran merah. Dipadankan bersama pad kulit merah pada perehat tangan di pintu dan juga balutan kulit pada roda stereng dan tombol gear, dengan jahitan merah. Honda Indonesia juga memilih kusyen yang lebih tebal untuk barisan kedua tempat duduk dan juga perehat kepala yang baharu untuk bahagian tengah tempat duduk kedua. Turut diberikan ialah pelarasan ketinggian untuk tempat duduk pemandu, yang juga telah ditampilkan untuk BR-V versi Malaysia.

Lain-lain ciri untuk BR-V spesifikasi Indonesia termasuklah unit utama skrin sesentuh kapasitif “ala terapung” bersaiz lapan-inci dengan WebLink (mirroring untuk telefon pintar) dan kemasukan pintar dengan butang penghidup enjin. Walau bagaimana pun, masih kekal dengan dua unit beg udara, begitu juga dengan ABS, VSA dan bantuan mula mendaki.

Stereng ala-Civic FD hanya untuk varian Prestige, bersama balutan kulit dan jahitan merah (untuk stereng dan tombol gear), pad perehat tangan di pintu balutan kulit merah, tempat duduk kulit, unit head-up baharu (varian E dengan 6.1-inci) dan pendingin hawa auto, serta beberapa ciri lagi.Tiada perubahan pada penjana kuasa, masih kekal dengan enjin 1.5 liter i-VTEC (120 PS, 145 Nm) dengan kotak gear automatik CVT atau manual enam-kelajuan. Tidak seperti Rush/Terios, kuasanya disalurkan ke roda hadapan.

Empat varian ditawarkan untuk BR-V 2019 facelift di Indonesia – S MT berharga Rp 238 juta (RM70,273), E MT (Rp 252.5 juta atau RM74,559), E CVT (Rp 262.5 juta atau RM77,512), dan Prestige CVT (Rp 279.5 juta atau RM82,532).

Ada enam pilihan warna iaitu Tafetta White, Lunar Silver Metallic, Modern Steel Metallic, Crystal Black Pearl, Coffee Cherry Red Metallic dan warna signitur Premium Amber Metallic ditawarkan. Di mana dua warna terakhir tersebut adalah untuk varian E dan Prestige.

Source: Read Full Article