Harley-Davidson bekerjasama dengan QianJiang dari China – keluarkan model berasaskan Benelli TnT 300?

Harley-Davidson bekerjasama dengan QianJiang dari China – keluarkan model berasaskan Benelli TnT 300?

06/25/2019

Harley-Davidson (H-D) mungkin mempunyai nama yang besar dalam segmen motosikal kapasiti tinggi, tapi mereka masih perlu menawan pasaran motosikal kapasiti rendah yang saiznya sekarang semakin besar. Oleh itu, satu kerjasama dengan QianJiang Motorcycle Co dari China telah dibuat, untuk menghasilkan motosikal 383 cc.

Menurut laporan daripada Reuters, motosikal ini akan mula-mula sekali diperkenalkan di China dengan harga mampu milik, dan kemudiannya akan diikuti negara lain di Asia. Untuk pengetahuan anda, QianJiang adalah sebuah syarikat milik Geely, dan selain motosikal jenama sendiri, ia juga mengeluarkan motosikal jenama Benelli.

Malah dalam gambar yang dikeluarkan oleh H-D, motosikal baru mereka sememangnya kelihatan seperti berkongsi ciri dengan model sedia ada Benelli iaitu TnT 300 atau 302S. Anda boleh melihat sendiri bahagian fork, monoshock belakang, lengan ayun, kerangka serta brek dua model ini seakan-akan sama.

Tetapi sudah tentu, bentuk badannya telah diubah dan model baru H-D ini kelihatan seperti model elektrik mereka iaitu Livewire – skema warna juga menggunakan padanan oren dan hitam. Perincian berkenaan enjin serta prestasinya masih belum didedahkan.

Setakat ini, motosikal berkapasiti paling rendah yang pernah dihasilkan oleh H-D adalah Street Rod, yang menggunakan enjin 500 cc. Antara sebab H-D mahu mengeluarkan motosikal berkapasiti rendah adalah mereka menjangkakan jualan segmen itu akan lebih meningkat sementara jualan domestik dalam Amerika Syarikat pula akan semakin menurun.

Source: Read Full Article