Proton Savvy dengan sentuhan rekaan Geely – ok tak?

Proton Savvy dengan sentuhan rekaan Geely – ok tak?

07/12/2019

Dengan segala perkembangan positif yang berlaku terhadap Proton melibatkan kerjasama dengan Geely ketika ini, jangan lupa terhadap usaha-usaha lama syarikat terbabit yang pernah bertungkus-lumus membangunkan model sendiri untuk dipertaruhkan dalam pasaran. Satu daripada kisah menarik episod berkenaan tentulah yang melibatkan Proton Savvy, sebuah percubaan berani untuk memasuki pasaran kereta hatchback kecil yang sejak sekian lama menjadi kubu kuat Perodua dalam pasaran tempatan.

Sekadar untuk memperingati model kompak berkenaan, Theophilus Chin menumpahkan imajinasinya, membayangkan sebuah Savvy generasi terbaru yang mengunakan sedikit sebanyak sentuhan rekaan dari beberapa model Geely sedia ada – tetapi masih mengekalkan reka bentuk utama Savvy seperti yang kita kenal sebelum ini.

Antara perkara yang diberi perubahan pada rekaan digital ini ialah garis bahu yang lebih ketara, bahagian tingkap dengan kemasan yang diubah sedikit, serta beberapa sentuhan yang lebih moden kepada Savvy. Antaranya, ia menggunakan rekaan gril baru Proton “Infinite Weave” dan “Ethereal Bow”. Lampu utama pula menggunakan jenis projector dengan rekaan dalamannya dipinjam dari X70. Bukaan udara di bahagian bawah pula menampilkan kemasan warna perak serta DRL LED.

Bahagian belakang pula menggunakan rekaan lampu trapezoid dari Geely Binyue, disertai juga dengan ejaan nama Proton di atas jalur krom melintang di antaranya. Ruang untuk nombor plat pula dinaikkan dari bahagian bampar ke bahagian pintu ruang barangan. Ekzos yang dulu di tengah, kini dialih menggunakan dua corong di tepi. Rim lapan-jejari dengan rekaan turbin melengkapkan gaya kereta kompak ini.

Kereta dengan saiz ini boleh memanfaatkan enjin baru Geely, 1.0 liter turbocas tiga-silinder petrol yang digunakan pada Binyue. Walaupun unit berkenaan hanya diganding bersama kotak gear manual enam-kelajuan, ia mungkin akan menjadi sesuatu yang ditunggu-tunggu oleh segelintirn penggemarnya, sekiranya perkara ini menjadi kenyataan. Tetapi untuk kegunaan yang lebih meluas, tentulah transmisi automatik lebih sesuai. Ramai yang inginkan Savvy kembali dalam pasaran? Atau lebih selesa dengan Iriz yang juga lebih praktikal dan murah? Kongsikan pandangan anda.

Source: Read Full Article