ULASAN VIDEO: Toyota Yaris 1.5G – dari RM83,888

ULASAN VIDEO: Toyota Yaris 1.5G – dari RM83,888

07/31/2019

Apa sebab mengapa UMW Toyota terus pasang model Yaris ini di kilang barunya, di Bukit Raja? Ini model kedua pemasangan tempatan (CKD) di kilang berkenaan. Salah satu faktor mungkin, Toyota cukup yakin yang Yaris akan mendapat perhatian meluas dan diterima baik dalam pasaran tempatan.

Penawaran harga Yaris pula memang lebih rendah daripada Vios. Dan, dalam segmen B hatchback, Yaris turut mempunyai kelebihan tersendiri berbanding pesaing-pesaing yang ada. Jadi, apa kelainan yang dimaksudkan itu? Perkara-perkara ini yang kami gariskan dan tunjukkan dalam video ini. Tonton untuk tahu lebih lanjut.

Secara ringkasnya, model Yaris adalah versi hatchback bagi versi sedannya, Toyota Vios. Sebab itu ia ditawarkan dengan pilihan varian yang sama iaitu Yaris 1.5J, Yaris 1.5E dan Yaris 1.5G. Bagaimanapun, harga Yaris adalah sedikit lebih rendah berbanding Vios, jika dibandingkan dengan varian yang setara – menjadikannya pilihan yang lebih ringkas, tetapi dalam imej yang lebih muda dan sporty.

Yaris J dijual pada harga atas jalan tanpa insuran RM70,888, sementara versi pertengahan Yaris E dijual pada harga RM76,888. Manakala versi tertinggi, Yaris G yang kami tampilkan di dalam galeri ini pula pada harga RM83,888. Lima warna disediakan untuk semua varian Yaris iaitu Super White II, Silver Metallic, Attitude Black, Red Mica Metallic dan warna hero Citrus Mica Metallic.

Ketiga-tiga varian ini turut menerima unit janakuasa yang sama dengan Vios iaitu enjin 1.5L 2NR-FE empat-silinder sebaris, DOHC, 16-injap dengan Dual VVT-i berkuasa 107 PS pada 6,000 rpm dan tork maksima 140 Nm pada 4,200 rpm. Enjin tersebut hanya ditawarkan dengan transmisi CVT automatik, dan istimewa untuk varian E dan G ia turut menerima mod Sport dan tujuh-kelajuan maya Sequential Shiftmatic.

Source: Read Full Article